Artikel

MFS: Tikkende conjunctuurklok gebiedt voorzichtigheid

Redactie, 19-12-2016

 

We bevinden ons middenin de op twee na langste conjunctuurcyclus sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoewel er haarscheurtjes te zien zijn, is het einde nog niet in zicht. Desalniettemin is voorzichtigheid geboden voor de belegger die de markt in dit late stadium wil betreden, omdat de risico's zo laat in een cyclus vaak niet opwegen tegen de opbrengsten. Dat zegt MFS Chief Investment Strategist James Swanson in de nieuwste Strategist's Corner 'Too Much, Too Little, Too Late?'

Enkele hoofdpunten uit het rapport zijn:

  • Ondanks een aantal verontrustende signalen is er geen reden voor beleggers om zich terug te trekken. De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft langzaam groeien wat de suggestie wekt dat de conjunctuurcyclus zal doorzetten. Ook kwam inflatie pas laat om de hoek kijken, waardoor monetaire verkrapping door de Fed veel geleidelijker zal plaatsvinden.
  • Swanson ziet geen snel of abrupt einde aan deze cyclus zoals gebeurde in 2008, maar vreest dat laatcyclische toetreders in risicovolle activa zoals aandelen en high-yield obligaties een te grote gok nemen in een tijd waarin er weinig ruimte is voor markten om te groeien en er zelfs kans is op een terugval.
  • Maar de conjunctuurklok tikt wel door en uiteindelijk zal ook deze cyclus eindigen. Verzwakt door achterblijvende winsten wordt een voortzetting van de huidige situatie steeds moeilijker door langzaam stijgende rentes, achterblijvende consumentenuitgaven, krimpende winstmarges en herstellende energieprijzen.
  • De kans op een opleving van economische groei is miniem in dit late stadium van de cyclus. Beleggers zouden zich langzaam kunnen gaan terugtrekken uit risicovolle beleggingen, bijvoorbeeld door een deel van de dure activa langzaamaan te verruilen voor hoogwaardige bedrijfsobligaties of in te zetten op korte termijn vastrentende inkomsten.
     

 

print

 

Thema: Organisatie

Reacties

Er is nog niet gereageerd op dit artikel

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn

 

  [ Inloggen / Registreren ]