Artikel

ETF Securities: Wat zijn de gevolgen van het opkomende politieke populisme?

Redactie, 15-12-2016

 

Gemeten naar BBP houdt 70% van Europa verkiezingen in 2017 en de populisten stijgen snel in de peilingen. De politieke staartrisico's blijven hoog. Kenmerkend voor populisten is dat zij zich richten op een breuk met het politieke establishment. Populistische partijen hebben de neiging om veel te beloven met eenvoudig beleid dat een grote aantrekkingskracht heeft, maar of het ook kan worden uitgevoerd is onzeker, stelt James Butterfill, hoofd research bij ETF Securities.


Een van de meer directe effecten van het opkomende populisme is de toegenomen onzekerheid waardoor beleggers massaal naar defensieve en kwaliteitsaandelen trekken. Dat verband is er historisch altijd geweest. De vraag naar goud, vaak gezien als een safe haven-belegging, stijgt in tijden van toenemende onzekerheid.


In het verleden is het vaak genoeg gebeurd dat wanneer populisten in opkomende markten aan de macht kwamen, de overheidsuitgaven voor infrastructuur stegen die daarmee de groei van productie, reële lonen en werkgelegenheid tijdelijk een impuls gaven. Echter, al snel erodeerde de aanvankelijke winst door hyperinflatie. Maar in de ontwikkelde landen hebben populisten in de oppositie de neiging succesvoller te zijn dan populisten aan de macht. Populisten zijn toch vaak onervaren politici en de hordes die zij moeten nemen om hun hervormingsbeleid uitgevoerd te krijgen zijn lastig te nemen.


Ongeacht of populisten succesvol zijn bij verkiezingen of niet, het populistische momentum kan een ??zeer krachtige katalysator voor hervormingen zijn, zeker als de gevestigde partijen er alles aan doen om de populistische golf tegen te gaan en delen van de populistische agenda overnemen. Het eindresultaat is meestal een stijging van de uitgaven aan infrastructuur om de economische groei te stimuleren en maatschappelijke initiatieven om ongelijkheid te bestrijden. Die uitgaven aan infrastructuur creëren extra vraag en maatschappelijke initiatieven leiden tot een toename van de consumentenbestedingen met als eindresultaat een waarschijnlijke stijging van de inflatie.


In 2017 zijn er meer verkiezingen gepland, waar populistische partijen een prominente rol in zullen spelen. Aangezien het probleem van maatschappelijke ongelijkheid, de voedingsbodem van de populisten, niet zomaar kan worden opgelost, zal volgens Butterfill de onzekerheid waarschijnlijk hoog blijven komend jaar, wat veilige, minder volatiele activa ten goede komt. Beleggers kunnen hun beleggingsportefeuilles beschermen door te beleggen in activa die goed presteren in een inflatoire omgeving, zoals aandelen, indexobligaties, edelmetalen en infrastructuur.


Lees het artikel 'Implications of the rise of political populism' van James Butterfill, hoofd research bij ETF Securities.

 

print

 

Thema: Organisatie

Reacties

Er is nog niet gereageerd op dit artikel

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn

 

  [ Inloggen / Registreren ]