Blog

Van cash naar mobiel

Claudius van der Meulen (Entersekt), 23-06-2016

 

De Europese Unie heeft recent aangekondigd dat eind 2018 begonnen wordt om het € 500,- biljet uit circulatie te gaan nemen. Deze maatregel is het gevolg van een pakket aan maatregelen om het criminele organisaties moeilijker te maken hun operaties te financieren.

 

Het € 500,- biljet wordt in het reguliere betalingsverkeer nauwelijks gebruikt. Omdat het een van de waardevolste biljetten ter wereld betreft is het vooral populair in de wereld van de criminaliteit. Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, noemt het biljet zelfs ‘een instrument voor illegale activiteiten’. Er zijn experts die zeggen dat deze maatregel nog lang niet ver genoeg gaat; ook de biljetten van € 100,- en € 200,- zouden uit het betalingsverkeer moeten worden genomen.

 

Met alle mogelijkheden van elektronisch betalen en methoden die in de nabije toekomst nog worden ontwikkeld, is er nauwelijks een toekomst voor cash. Zeker in Europa, hebben banken afgelopen vol ingezet op het elektronisch betalingsverkeer. Daarbij gaat het vooral om de mogelijkheden die mobiele telefoons bieden. Eigenaren van smartphones zijn inmiddels zo verknocht aan hun apparaat dat ze liever de autosleutels of portemonnee afstaan dan hun telefoon. Zo persoonlijk is de mobiel geworden.

 

Het gebruik van een mobiele telefoon voor het doen van bankzaken vereist technisch gezien dat de ‘back-end’-systemen van de bank veilig verbinding moeten kunnen maken met de mobiel. Een goede mobiele app is dan ook geen eenvoudige taak gezien de verschillende merken, schermen en operating systemen.

 

Veilige communicatie tussen bank en gebruiker is een basisvoorwaarde voor vertrouwen. Met het afnemen van het face-to-face contact, moet het digitale kanaal dat vertrouwen bieden. Een kanaal dat bovendien intuïtief en gebruikersvriendelijk moet zijn, zonder de rompslomp van bijvoorbeeld kaartlezers en SMS-codes.

 

Niet verwonderlijk dat banken externe fintec-partijen inschakelen om te helpen een veilige methode te ontwikkelen. Een goed voorbeeld is het -van oorsprong Zuid-Afrikaanse- Entersekt. Met behulp van een slimme app wordt een apart, sterk en vertrouwd apart authenticatiekanaal opgezet tussen de mobiele telefoon en de systemen van de financiële instelling. De klant wordt op een gebruikersvriendelijke manier gevraagd om goedkeuring terwijl de transactie binnen een streng beveiligde setting wordt afgewikkeld. De ervaring en kennis op het gebied van mobiele authenticatie en het succes dat een aantal banken inmiddels heeft om met deze technologie fraude buiten de deur te houden, maken de smartphone tot een aantrekkelijk, veilig en toekomstbestendig device in het betalingsverkeer.
 

 

print

Reacties

Er is nog niet gereageerd op dit artikel

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn

 

  [ Inloggen / Registreren ]