Artikel

Willem Vermeend wordt Fintech-ambassadeur

Redactie, 10-02-2016

Het Ministerie van Financien maakte woensdag bekend dat oud-minister en voormalig Meeus-directievoorzitter Willem Vermeend (1948) is benoemd tot Fintech-ambassadeur voor maximaal 2 jaar. In deze onbezoldigde parttime aanjaagfunctie zal hij de verbindende schakel zijn tussen de beleid, toezicht, wet- en regelgeving, de investeringswereld, de FinTech- en de financiele sector.

 

Zijn aanstelling is een reactie op het hoge tempo van ontwikkelingen in de FinTech. Digitalisering in de financiële sector zal naar verwachting de komende jaren een grote impact hebben. De fintech-ambassadeur valt onder de Smart Industry Actieagenda, waar Vermeend lid is van de stuurgroep. "Hij gaat proberen problemen voor technologische bedrijven in de financiële sector op te lossen en gaat Nederland op de kaart zetten als centrum van financiële vernieuwing”, zo luidt de veelbelovende aankondiging van de ministeries van Financiën en Economische zaken.

 

"In Nederland hebben we een goede uitgangspositie, maar als we naar het buitenland kijken, dan gaat het daar sneller." Bitcoin-technologie ziet Vermeend ik als een veelbelovende ontwikkeling, dat een versnelling zou moeten krijgen. "We kunnen ons daar internationaal mee op de kaart zetten. Binnen twee à drie jaar gaat Blockchain een grote rol spelen. Daar zitten inderdaad ook risico’s aan, maar laten we eens stoppen met naar de knelpunten kijken. Dat doen we in Nederland al te veel. Als je niets doet, ben je zeker te laat. Een ander punt is onderzoeken waar het beter gaat en wat we daarvan kunnen leren en ten slotte de regelgeving."

 

Volgens Vermeend gaat de wereld de komende tien tot vijftien jaar spectaculair veranderen. Bedrijfs- en productieprocessen worden gedigitaliseerd en gecombineerd met nieuwe technologie. Elk bedrijf dat niet smart wordt heeft een enorm probleem, die it-revolutie gaat alle bedrijven raken. "Wie niet mee doet bestaat over vijf jaar niet meer", beweert Vermeend.

 

Minister Dijsselbloem kondigde vorige maand aan dat hij een Fintech-officier wilde benoemen om de technologische ontwikkeling in ons land een zetje te geven. “We weten hoe moeilijk het soms is voor jonge ondernemers om krediet te krijgen bij banken. FinTech biedt startups en mkb’ers meer mogelijkheden om hun project of bedrijf te financieren. Met lagere kosten en meer snelheid.” Deze erebaan past bij de achtergrond van Vermeend.

 

Vermeend was staatssecretaris van Financiën van 1994 tot 2000 en daarna nog twee jaar minister van Sociale Zaken. Van 2003 tot 2004 gaf hij leiding aan Meeus. Tussen 2006 en 2009 was hij commissaris bij Afab Holding.

 

 

print

Reacties

Er is nog niet gereageerd op dit artikel

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn

 

  [ Inloggen / Registreren ]